Wij helpen je door de rekentoets!

Ruimtelijk inzicht

Ruimtelijk inzicht is een mentale vaardigheid die bij ieder mens in aanleg aanwezig is. Het dient om je te kunnen oriŽnteren en positioneren in een ruimtelijke leefomgeving. Deze ruimtelijke omgeving kan min of meer complex zijn.

Er zijn verschillende oefeningen waarmee je het ruimtelijk inzicht kunt oefenen: het herkennen van verschillende vlakken van een figuur, je verplaatsen in een beeld, het herkennen van zijaangezichten en het beheersen van de begrippen perspectief en relaties in ruimte.Het nauwkeurig kijken en vergelijken stimuleert tevens het concentratievermogen.

De volgende oefening heeft de volgende vraag: "welke figuur (a t/m e) moet logischerwijs op het vraagteken staan?"

Oplossing:

Elk blok heeft drie verschillende figuren: hartjes, plusjes en sterretjes. Wanneer we hier op letten, zien we het volgende:

  • De hartjes lopen op en daarna weer af - dan moet het in ieder geval 1 hartje zijn (c valt af)
  • De plusjes lopen per blokje af (het laatste hokje heeft nog maar 1 plus, dus het blok op het vraagteken moet er 0 hebben, dus antwoord a)
  • De sterretjes nemen per blokje toe (nu al niet meer nodig, antwoord is al gevonden)

Oefenen

De beste manier om het ruimtelijk inzicht te ontwikkelen is door te oefenen. Er zijn veel websites die je de mogelijkheid bieden om te oefenen, hieronder hebben we een aantal geselecteerd. Oefeningen 1 en 2 zijn afkomstig van 123tests. Oefening 3 is gemaakt door MindGame

 

  terug naar domeinen

Create a Free Website